De mythe over non-verbale communicatie

Terug naar overzicht

Een apart verhaal...professor Albert Mehrabian onderzoekt in 1967 inconsistente communicatie, oftewel communicatie waar woord, geluid en expressie elkaar tegenspreken, en hij publiceert daarover. De publicatie wordt massaal anders gelezen dan hij uitlegt en buiten de context geplaatst. Daarbij telde men de genoemde schattingen bij elkaar op en voilą: de mythe was geboren.

Plaats een reactie:


Naam
Reactie
 Houd mij op de hoogte van reacties

Reacties


Antonet op 9 februari 2016 om 10:19
Herkenbaar wat je schrijft Paulien! Daarom bieden we al een aantal jaren E-coaching aan als een van de vormen voor coaching. E-coaching nodigt inderdaad uit tot veel zelfreflectie en is heel flexibel!

Michiel op 1 februari 2016 om 10:08
Mooi pleidooi voor congruent communiceren, fijn artikel!

Paulien Sturm, Life coach op 28 januari 2016 om 12:21
Heel goed dat dit onderwerp ter sprake wordt gebracht. Nu we tot deze conclusie zijn gekomen kan er ook meer ruimte ontstaan voor e-coaching. Een vorm van coaching waarbij er een fysieke afstand is en de geschreven taal een plaats krijgt. Inmiddels is duidelijk dat bij deze vorm van coachen de afwezigheid van non-verbaal gedrag soms zelfs een voordeel kan zijn. Niet voor iedereen is deze manier van coachen even geschikt maar het biedt weer nieuwe mogelijkheden. Bovendien kan het tijd -en kostenbesparend werken. Het brengt een enorme flexibiliteit met zich mee omdat men zelf kan kiezen wanneer men antwoord en niet te vergeten wordt het gehele proces nog meer door de cliƫnt bepaald omdat deze ook het tempo kan sturen.