Mentaal fit tijdens de coronatijd

Terug

Hoe blijf je weerbaar en optimistisch in deze tijd van corona? Wij hebben vijf praktische tips voor je.

Beperk je dagelijkse portie coronanieuws

Berichten rondom het coronavirus activeren ons stress-systeem. Of de berichten nu kloppen of niet, ons lijf registreert gevaar en wordt extra alert. Dit is een natuurlijke reactie die ons helpt om snel te reageren. Door de constante berichtenstroom te blijven consumeren kan ons stress-systeem echter niet goed meer tot rust komen. Het blijft voortdurend in de alertheidsstand staan. Het gevolg is dat we prikkelbaar worden, minder kunnen relativeren en slechter slapen. Beperk daarom je dagelijkse portie coronanieuws. Check niet voortdurend het nieuws, twee keer per dag is genoeg. Kies betrouwbare nieuwsbronnen en gebruik je gezond verstand bij mogelijk nepnieuws. En beperk je socials.

 

Omgaan met gebrek aan afleiding

We zijn bijna allemaal gewend aan een druk leven met veel afleiding. Nu het openbare leven steeds meer stil ligt krijgen we meer ‘eigen tijd’. Dit biedt een kans om innerlijke rust te ervaren. Maar dat gaat echter meestal niet vanzelf. Als we niets omhanden hebben gaan we ook duidelijker de onrust en gespannenheid ervaren die we constant met ons meedragen. Normaliter valt die ‘achtergrondruis’ niet zo erg op, maar zonder afleiding des te meer. Kies een meditatie- of mindfulness-app en leer om te kijken naar je eigen drukke geest. Als je dat doet dan gaat het opvallen dat er een constante gedachtestroom is. Veel van die gedachten sporen je voortdurend aan om iets wel of juist niet te doen. En dat kost energie en vermindert je mentale fitheid. Mindfulness- en meditatie-oefeningen helpen om minder verstrikt te raken in die gedachten, waardoor je daadwerkelijk meer innerlijke rust leert ervaren. Ook waardevol als straks het hectische leven weer begint.

 

Leer iets nieuws

In deze tijd van corona voelen veel mensen zich machteloos. Dat is een aanslag op je mentale weerbaarheid, want daarvoor is juist het gevoel dat je invloed hebt op je situatie is van belang. Op veel zaken heb je geen invloed, zeker in deze tijd, maar op andere wel. Gebruik de tijd die je nu over hebt om iets nieuws te leren, bijvoorbeeld door een online cursus te volgen. Of je leerdoel nu gericht is op je werk of juist meer voor privé bedoeld is maakt niet zo veel uit. Kies een onderwerp waar je zin in hebt, iets dat je echt graag in de vingers wilt krijgen. Als je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en als je een nieuwe vaardigheid leert maakt dat een energie los die je weerbaarheid versterkt, ook op andere terreinen van je leven.

 

Help een ander

Natuurlijk zien we voorbeelden van egoïstisch gedrag, maar deze coronatijd maakt ook veel sociaal gedrag zichtbaar. Mensen hebben meer oog voor elkaar en gaan elkaar meer helpen. Die zorg voor elkaar is een natuurlijke impuls. En het bijzondere is dat niet alleen degene die de hulp ontvangt zich beter voelt. Ook de helper zit lekkerder in zijn of haar vel. Inmiddels is er veel wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat compassievol en zorgzaam gedrag naar anderen toe ook jezelf een beter gevoel geeft en je mentale fitheid versterkt. Het is alleen geen trucje: het ‘werkt’ alleen als je het niet doet met het doel om er zelf beter van te worden.

 

Voer een coachgesprek

Deze coronatijd is ook een goed moment om eens te praten met een coach. Als je werkgever een abonnement heeft op Resilians kan jij op eigen initiatief (en anoniem voor de werkgever) telefonische coachgesprekken voeren met een coach van Resilians. Dat kan gaan over werk- of privégerelateerde onderwerpen. In deze tijden van onzekerheid en snelle veranderingen is dat extra fijn om binnen handbereik te hebben. Neem contact op voor een klankbordgesprek of voor een personal coachtraject.